Qualsevol projecte té cabuda a les xarxes socials, tant si teniu un comerç local, una botiga online, un taller o un estudi, les xarxes socials compten amb milions d’usuaris actius, d’aquí i d’allà, més grans i més petits. Només es tracta de saber on és la teva gent per connectar-hi.
És evident que qualsevol petita empresa ha d’escollir molt bé on invertir el seu temps i recursos, també a les xarxes socials. No és qüestió de tenir un compte a totes perquè no és eficient, sinó d’estar en aquelles on hi ha el vostre públic i actuar-hi amb constància per connectar amb els vostres seguidors.
Aquí teniu 3 passos per saber quina és la xarxa social ideal per connectar amb el teu públic:
1. Esbrinar en quines xarxes socials estan els vostres clients actuals
Si vols saber si els teus clients estan actius a les xarxes socials, el més fàcil és preguntar-ho!
Aprofita el contacte amb ells per saber quins són els seus hàbits a les xarxes socials, empresarials i personals. Pots fer-ho durant una visita, en una trucada o enviant un correu electrònic amb una enquesta
Si no vols preguntar-ho directament, pots buscar-los manualment a les xarxes socials amb el perfil de públic més afí i veure de primera mà si hi són i com es comporten, fins i tot saber qui i què segueixen. Un procés realment costós i llarg.
Com a informació interessant sobre els hàbits dels teus clients a les xarxes socials tindríem: Quines xarxes utilitzen, amb quina freqüència, què publiquen, qui i què segueixen, etc.
2. Comprova si el perfil del teu públic objectiu encaixa amb el tipus de públic que hi ha a Instagram
No totes les xarxes socials són atractives per tothom, per tant, cadascú fa servir la xarxa social amb la qual millor s’identifica. Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest, Linked In, Twitter, etc; cadascuna s’usa d’una manera diferent i la gent ens hi identifiquem per comoditat d’ús o per l’interès que ens desperta mentre hi naveguem.
Si fem segments de públic ens trobarem que les tendències d’ús de xarxes socials són diferents. Les xarxes socials on el públic s’assimili més al nostre, seran aquelles on hem de compartir informació. Algunes variables interessants a comparar són:
- Dades demogràfiques com: l’edat, el gènere, la ubicació geogràfica i l’idioma en serien bons exemples. (trets psicològics com els interessos, la personalitat i els valors) amb les plataformes de xarxes socials que esteu considerant
- Dades psicogràfiques com ara: els interessos, els valors i la personalitat segons què comparteixen o els comptes que segueixen en són bons indicadors.
Fes una cerca tipus ‘franges d’edat dels usuaris d’Instagram’ ‘Usuaris de Facebook a Espanya’ per veure’n els gràfics actuals i pren les teves pròpies dades. Aquí et deixo l’edat que tenen els usuaris espanyols a les xarxes socials:
Edat | 16-24 | 25-34 | 35-44 | 45-54 | 55-64 | 65-74 |
% d’usuaris | 93% | 85,8% | 73,9% | 62,1% | 47,4% | 28% |
Com veiem, l’ús de les xarxes socials baixa a mesura que avança l’edat. Si el teu públic és major als 55 anys, només connectaràs amb la meitat de la població d’aquesta edat. Per altra banda, és un segment de la població on hi ha bona comunicació personal i el boca-orella funciona molt bé.
3. Aprèn de la teva competència
Fixa’t en quines xarxes socials estan presents els teus principals competidors i referents. Els clients de la teva competència i projectes similars són clients potencials per a tu també.
No perquè hi sigui la competència voldrà dir que és la plataforma ideal per connectar amb el teu públic. En aquest punt hem de ser crítics i valorar:
- A quines xarxes socials hi ha la competència i si hi publica.
- Quina taxa d’interacció amb les publicacions té en funció dels seguidors.
- Quin tipus de seguidors té, si realment són possibles clients o interessats en el projecte.
Fes una petita anàlisi fixant-te en aquestes 3 àrees. Evidentment, començant per la més fiable que és la dels teus clients actuals, segur que hi ha una gran massa amb un perfil i hàbits similars. Compara la realitat de comptes de les xarxes socials amb les del teu públic objectiu per acabar contrastant tota la informació amb l’activitat de la teva competència a les xarxes socials.
Ja només quedarà crear el teu compte i començar a publicar!