Com crea una estratègia en xarxes socials per connectar amb el públic?

Tant si enceteu comptes a les xarxes socials o ja hi sou i voleu millorar la vostra presència a qualsevol de les plataformes socials, és important tenir clars els objectius que es volen assolir i el contingut a compartir que ens portarà a l’èxit marcat. T’explico com definir la teva estratègia a les xarxes socials i a avaluar-ne l’èxit.

Com tot en qualsevol projecte, tenir una estratègia per a les xarxes socials és la millora manera de ser-hi actius i poder-ne avaluar l’èxit i saber si continuem invertint-hi temps i recursos. Sempre, sempre i sempre, si decidim crear un compte a les xarxes socials que sigui per estar-hi actius, publicant, interactuant amb altres comptes, parlant amb altres usuaris i aprofitant els formats que ens ofereix la xarxa social.

Aquest pla senzillament és un full de ruta que ens orienta pel camí que hem de seguir, per si en qualsevol moment tenim dubtes de què hi fem i per avaluar noves pràctiques. En funció de la fase del teu projecte, el pla tindrà una durada una altra. Els seus propòsits són els que marcaranla caducitat de la teva estratègia a les xarxes socials.

Aquí els 3 punts obligatoris en qualsevol estratègia per a les xarxes socials:

1. Defineix 1 o 2 objectius per al teu projecte a les xarxes socials

Establir el perquè està el teu projecte a les xarxes socials t’ajudarà a definir la vostra estratègia de màrqueting en xarxes socials i focalitzar la vostra activitat, fent que sigui molt més fàcil triar què publicar.

Aquí alguns dels objectius més comuns per a les xarxes socials:
  • Potenciar el coneixement del projecte
  • Fer créixer la comunitat
  • Millorar la fidelitat del públic amb el projecte
  • Incrementar les vendes
  • Augmentar el tràfic de la pàgina web
  • Establir associacions comercials amb altres comptes relacionats

Tria’n 1 o 2. Poden ser diferents depenent de la xarxa social, per exemple si vols utilitzar Twitter per donar atenció al client, l’objectiu serà millorar la relació amb els teus clients.

2. Estableix temes de contingut a publicar que s’alineïn amb l’objectiu i el vostre públic

Es tracta de triar temes que et serveixin de guia a l’hora de crear contingut per publicar. A part d’estalviar-vos feina i el pànic del full en blanc, donarà una identitat al vostre compte i una coherència en les publicacions i, per tant, serà més fàcil per al vostre públic identificar-s’hi i relacionar-s’hi.

Aquí us llisto contingut tipus per ajudar-vos a definir les vostres publicacions (tot sempre pensat amb certa relació amb el vostre projecte:
  • Projecte: informació general del projecte, presentar l’equip i les seves curiositats, ensenyar les oficines i espais físic dels projecte, el dia a dia dels treballadors, obsequis, etc.
  • Productes: informació dels productes, funcionalitats, llançaments de nous productes, demostració de funcionament, guies i tutorials, consells d’ús, promocions, etc.
  • Serveis: informació dels vostres servies, solucions que oferiu, com funciona cadascun, com es contracta, demostració de serveis, promocions, etc.
  • Clients: compartir (i sempre comentar) contingut del vostre públic, fer enquestes obertes, compartir casos reals de clients (sempre amb permís o sense mencionar-los), etc.
  • Publicacions sectorials: cultura, infografies, educació, informació i coneixements, consells, etc.
  • Temes generals: festivitats locals, notícies culturals o locals relacionades, interessos del públic per al seu dia a dia, relació mediambiental

A partir d’aquí, obriu un Word, un full d’Excel, aprofiteu el Google Drive o la vostra app preferida i creeu tantes llistes com temes de contingut definiu per anar anotant totes les idees que us passin pel cap, quan sigui i on sigui.

També assenyaleu-vos al vostre calendari una rutina de creació de contingut. Setmanal, quinzenal, mensual, la freqüència que vulgueu en funció de la quantitat de publicacions i comptes socials tingueu. Especifiqueu el temps al qual us dedicareu a transformar aquestes idees en publicacions per als vostres perfils socials. Sempre tot el contingut que genereu ha d’estar relacionat amb el vostre projecte, ja sigui una qüestió específica d’un producte o general del món i la vida.

Per ficar alguns exemples de contingut:

  • Si fas nous productes, comparteix en diferents publicacions els colors o formes que tindrà la nova col·lecció.
  • Si assessores empreses o particulars, educa compartint consells de productivitat, de gestió, fins i tot de desconnexió.
  • Si serveixes menjar, comparteix els teus plats, els seus productes, les receptes o consells per a una bona alimentació.
  • Si promous la cultura, comparteix esdeveniments, notícies sobre la realitat cultural, espais màgics de l’entorn i la diversitat cultural.

Fes servir enquestes per conèixer millor el teu públic. Segons els seus interessos, pregunta allò que t’agradaria saber d’ells i valorar transformar-ho en un pilar del vostre contingut, sempre que estigui relacionat amb el vostre projecte.

3. Mesura l’èxit de la vostra actuació a les xarxes socials

Amb els objectius clars i amb els temes de publicacions desenvolupats i compartits, és hora d’avaluar si es compleixen les nostres expectatives.

D’entrada, cal saber que s’ha de donar un temps de maduració a les accions perquè impactin en el vostre públic. No et desanimis i dóna uns mesos a aquest nou pla per extreure’n resultats fiables. Compta uns 3-6 mesos mínim en funció de si heu començat de zero o partíeu amb una base.

En funció dels vostres objectius heu de definir unes mètriques o KPI que se’n diuen. Aquells valors que estiguin relacionats amb cada objectiu i que n’indiquen el seu assoliment, o no. Per exemple:

  • Sabrem si estem potenciant el coneixement del projecte si guanyem seguidor i les nostres publicacions tenen més interacció.
  • La nostra comunitat estarà en creixement sempre que incrementi el nombre de seguidors
  • Com més comentaris i comparticions de les nostres publicacions facin els nostres seguidors, més bona serà la fidelització amb el públic del nostre projecte.
  • Si les vendes augmenten després d’executar aquest nou pla, serà qüestió de saber quantes vendes vénen dels nostres comptes a les xarxes socials. Fins i tot quines funcionen millor.
  • Les analítiques de la nostra pàgina web ens diran quanta gent la visita des de qualsevol de les xarxes socials i què hi visiten. Només ha de coincidir amb les nostres xarxes.
  • Caldrà comptar quantes associacions fem amb altres comptes i empreses a través de les xarxes socials.

Com amb tot, una bona gestió de les xarxes socials requereix temps. El millor de tot que podem avaluar en qualsevol moment en quines xarxes socials ens compensa ser i estar actius. Tot passa per una bona planificació estratègica on alineem objectius i contingut per avaluar-ne l’èxit.

L’estratègia a les xarxes socials et servirà per connectar el teu projecte amb el seu públic. Per tant, l’estratègia anirà evolucionant al mateix ritme i necessitats que marqui la teva empresa.