+15 Tips per gestionar Les xarxes socials del teu projecte

Les xarxes socials són plataformes on centenars de milions de persones comparteixen les seves fotos, vídeos i històries de cada dia. Us expliquem com millorar la gestió de les vostres xarxes socials per a la vostra petita empresa compartint alguns trucs i consells des de la nostra experiència. Tot per connectar amb el vostre públic sigui la plataforma que sigui: Instagram, Linked In, Twitter, Facebook, etc.
Si vols utilitzar les xarxes socials per impulsar el teu projecte i no saps per on començar, pensa en la teva pròpia experiència a les xarxes. Tens el teu perfil i hi navegues uns quants cops durant tot el dia, gaudint del que t’has muntat. Una barreja d’amics i coneguts, admirats i referents, creadors de contingut i marques variades. En el seu dia, tu vas decidir seguir tots aquests comptes, alguns per coneixement i d’altres per gust o identificació. Cada vegada que veus les seves publicacions o històries, decideixes continuar seguint-les o no.
Quan utilitzes qualsevol xarxa social com a empresa, la pregunta que heu de respondre al vostre públic és: per què han de seguir-nos i veure les nostres publicacions?
Aquí la base dels punts que qualsevol estratègia de xarxes socials per a negocis ha de seguir:

La pregunta que cal fer-se, “Què volem aconseguir?”

Quan utilitzeu qualsevol canal de màrqueting, és important tenir clar el perquè utilitzem aquell canal. Això ens servirà per saber si aconseguim l’èxit que és el que cada projecte es proposa.
És important escriure l’objectiu per tenir-lo clar, consultar-lo quan necessitem inspirar les nostres publicacions i valorar si seguim invertint temps i diners en aquell canal.

Els objectius més comuns per a comptes d’empresa són:

  • Construir una comunitat.
  • Augmentar el reconeixement de la marca.
  • Vendre els nostres productes i/o serveis.
  • Mostrar la cultura i els valors de l’empresa.

Completa el teu perfil

Per a qualsevol xarxa social, és important que el perfil s’identifiqui amb el teu projecte i el defineixi. Per això, completar el perfil t’ajudarà a connectar amb el teu públic:

Habilita el compte d’empresa. La gran majoria de xarxes socials ofereixen la possibilitat de crear un compte d’empresa, utilitzeu. Et beneficiarà en molts aspectes, per exemple: el posicionament, les funcionalitats per a la gestió, opcions de contacte ampliades i eines d’anàlisis per avaluar l’esforç que implica estar en aquella xarxa social.

Penjar la imatge de perfil. A l’hora d’escollir una foto de perfil, és important que la gent t’hi reconegui a l’instant i ajudar-los a identificar-te cada cop que veu una publicació teva. Per a la majoria d’empreses, les opcions a escollir són:

  • el logotip (amb tots els detalls)
  • l’imagotip (imatge del logotip)
  • foto del protagonista (la cara visible)

Definir la bio del perfil. La carta de presentació per excel·lència. Explica qui ets, què fas, perquè t’han de seguir o què compartiràs amb ells.

L’enllaç a tota la teva informació. Comparteix la teva pàgina web, pot ser la url a la pàgina d’inici o a aquella pàgina que creguis més interessant per a la teva comunitat. També pots utilitzar una pàgina amb enllaços a diferents espais a la teva pàgina (hi ha eines de tercers que ho permeten).

Comparteix la informació de contacte. Fica’t a l’abat del teu públic i fes-ho fàcil. Els perfils d’empresa de les xarxes socials ofereixen espai per a totes les opcions de contacte: telèfon, direcció, correu electrònic… Aprofita-ho!

La categoria del projecte. Moltes plataformes permeten, en els seus comptes d’empresa, categoritzar el projecte. D’aquesta manera millores el posicionament i ajudes a l’algoritme de la xarxa social a mostrar-te directament al teu públic objectiu.

Poleix les teves publicacions

Si estàs a les xarxes socials i hi tens un objectiu, has d’interaccionar per aconseguir-lo. Per això, si hi ets que es noti que estàs viu.

Publica constantment i amb freqüència. Aquest punt és clau, òbviament, però és el que requereix més temps. Tot implica tenir idees, creativitat, eines i mantenir un ritme.

El nostre tip: anota’t les idees que et passin pel cap o vegis en publicacions d’altres. Pots fer-ho en una llibreta, en post it o en qualsevol aplicació de text. Com si les vols enviar a algun dels teus contactes.

Prepara un calendari de publicacions. D’aquesta manera publicaràs sovint i mantindràs una freqüència de publicacions.

Tip: Un full de càlcul, un recordatori al mòbil o un esdeveniment al calendari et serà de gran ajuda.

Escriu i corregeix el text. Totes les plataformes estan pensades per compartir imatges/vídeos però, a la vegada, conviden a acompanyar-ho amb un text.

Idees: Descriu la imatge que acabes de compartir, inventa’t una història al voltant o convida a la reflexió.

Sempre, sempre i sempre, abans de publicar, revisa les faltes d’ortografia. També són part de la imatge del teu projecte.

Prova els diferents formats de posts disponibles. Totes les plataformes ofereixen diferents formats per a les publicacions, text, imatges, vídeos, preguntes/respostes, cites, esdeveniments, etc.

Consell: prova’ls tots i mesura quins tenen més èxit per al teu negoci.

Utilitza etiquetes de totes les mides. Els hashtags t’ajuden a ser descobert per possibles nous seguidors, dona‘ls-hi el valor que tenen per a la teva comunitat.

Aquí el tip: defineix quines són les 8-10 etiquetes bàsiques que més et defineixen, que algunes siguin molt populars i d’altres menys, així arribaràs a més gent.

Interactua amb la teva comunitat. Sigués proactiu i relacionat amb la gent. Parla amb la teva comunitat, demana opinió, fes preguntes i reflexions en les teves publicacions, reacciona als comentaris, parla en els privats.

Comprova que els resultats s’alineen amb el teu objectiu

El primer consell que us podem donar per a qualsevol xarxa social per a empreses és definir uns valors clau (KPI) per avaluar l’assoliment del vostre objectiu (i no perdre’s en les infinites estadístiques).

El segon consell seria consultar-les periòdicament. Igual que entres a l’app per interaccionar amb el teu públic, acostumat a consultar les dades per conèixer la teva comunitat i comprovar les mètriques clau que t’hagis definit.

Recordeu aquells objectius dels quals parlàvem al principi?

Totes les xarxes socials porten integrada una eina d’anàlisi. Recull les dades suficients per valorar l’assoliment dels objectius i seguir millorant les publicacions.

Les mètriques només importen si us indiquen quelcom valuós.

Sigui quin sigui el vostre objectiu (créixer en seguidors, mantenir el vostre públic compromès, promoure el vostre negoci, etc.) ha de ser quantificable per poder mesurar el rendiment del contingut que publiqueu (i el temps que dediqueu a la plataforma). Recopileu dades que us indiquin què motiva els vostres fans a continuar tornant al vostre contingut i formar part de la vostra comunitat.

Bonus: per aquells que vulgueu aprofundir, hi ha moltes eines analítiques de tercers disponibles online per fer un seguiment de les tendències, comparar el rendiment de les publicacions i crear informes personalitzats al voltant de les mètriques que més us interessin.

Reflexió final a mode d’exercici

Si reviseu el vostre compte personal, estem segurs que seguiu seguint unes quantes marques; el 90% dels usuaris de xarxes socials també ho fan. Les xarxes socials són una eina molt poderosa per connectar amb els vostres clients potencials d’entre els milions de persones que hi naveguen cada dia. La dinamització d’un compte d’empresa no és tan senzill com sembla, us animem a seguir les pautes que us hem descrit aquí per donar base a la vostra estratègia de màrqueting a les xarxes socials.